Jedną z moich wielkich fascynacji jest chirurgia robotowa. W latach 2010 -2011 odbyłem szkolenie z zakresu chirurgii robotowej w University of Illinois at Chicago, USA.
Robot chirurgiczny da Vinci został po raz pierwszy użyty w praktyce klinicznej w 2000r. w USA i w ciągu kilku lat zrewolucjonizował chirurgię małoinwazyjną.
Stosując robota jestem w stanie wykonywać skomplikowane operacje wewnątrz jamy brzusznej takie jak operacje jelita grubego, żołądka, lub nadnerczy sposobem małoinwazyjnym. Używając zaledwie kilku centymetrowych nacięć skóry do wnętrza jamy brzusznej wprowadzamy narzędzia robota, które umożliwiają operacje chorego narządu z niespotykaną dotychczas dokładnością, z mniejszą utratą krwi i minimalnym uszkodzeniem zdrowych tkanek. Operacje wymagające dotąd szerokiego rozcięcia powłok jamy brzusznej mogą być więc wykonane przez kilka małych nacięć. W rezultacie operacja związana jest z mniejszym bólem odczuwanym po operacji, szybszą rekonwalescencją i niewielkimi bliznami.